Plat dak isoleren
Het isoleren van een plat dak vergt een totaal andere aanpak dan deze bij een schuin dak. Naast het aanbrengen van de dakbedekking voor de waterdichtheid brengen wij in veel gevallen ook de dakisolatie op het dak aan. Dit geeft een aanzienlijke besparing op de energiekosten en zorgt bovendien voor een prettig binnenklimaat, zowel in de zomer als in de winterperiode. In gevallen dat een veel water op een dak achterblijft wordt vaak een afschotisolatie toegepast.
Wij leveren en verwerken diverse isolatiematerialen zoals;
• EPS isolatie
• PIR isolatie
• PU isolatie
• Steenwol
• Kooltherm
Onderstaand nemen we u een klein beetje mee in de wereld van isolatie. Meer weten of een maatwerkadvies? Neem gerust contact met ons op.
Opbouw plat dak en zijn isolatiemethode
Om een plat dak goed te isoleren Kijken wij eerst naar de dakopbouw. Er bestaan drie verschillende methodes die elk hun specifieke voor- en nadelen hebben. Welke het beste gekozen kan worden, hangt af van de constructie en de vrije ruimte. De drie verschillende manieren om een plat dak op te bouwen zijn: het koud plat dak, het warm plat dak en het omgekeerd dak.
Het koud plat dak
Bij deze methode wordt het plat dak geïsoleerd langs de binnenzijde waardoor de draagconstructie met de waterwerende laag (beton, hout, rubber, epdm, roofing,..) niet opgewarmd wordt door de warmte van je woning. Deze methode wordt voornamelijk toegepast bij bestaande platte daken en aanbouwen die om technische redenen maar een beperkte hoogte kunnen hebben.
Een koud dak wordt afgeraden omdat het dakvlak te maken zal krijgen met grotere temperatuurschommelingen. Hierdoor zal de dakafwerking meer uitzetten en krimpen wat kan leiden tot scheurvorming. Bij een koud dak kan de isolatie het vocht uit de kamer ook absorberen wat zal zorgen voor een slechtere isolatiewaarde en vocht. Dit vocht kan op lange termijn ook de dakconstructie aantasten.
Bij het isoleren van een plat dak volgens het koud-dak-principe is het dan ook heel belangrijk een dampdicht scherm te plaatsen. Probeer te werken met opbouwverlichting zodat je het dampscherm niet moet onderbreken wat wel het geval is bij inbouwspots. De meest gebruikte isolatiematerialen voor een koud dak zijn:
Glaswol
Glaswol is een minerale wol die veel gebruikt wordt. Bij een plat dak kan dit isolatiemateriaal tussen de spanten aangebracht worden.
Rotswol
Rotswol is een ecologisch alternatief dat gewonnen wordt uit gesteente. Akoestisch is deze isolatie bijzonder gunstig bij een plat dak. Rotswol kan net als glaswol tussen de spanten van het dak geplaatst worden.
Isolatieplaten
Bij gewelven kunnen, door hun geringe dikte en hoge isolatiewaarde, isolatieplaten prima dienst doen. Ze kunnen rechtstreeks gelijmd worden maar ook vijzen is perfect mogelijk. Er zijn diverse varianten isolatieplaten.
Het warm plat dak
Deze isolatiemethode isoleert de draagconstructie WEL. De dakisolatie wordt langs de buitenzijde van de dakconstructie aangebracht zodat de constructiematerialen mee in de isolatieschil zitten. Bovenop de isolatie wordt een afdekking of waterwerende laag aangebracht zoals epdm, rubber of roofing.
Deze methode van isoleren is aan te raden omdat de dakconstructie veel minder zal uitzetten en krimpen waardoor er minder kans is op barsten en scheuren. De dakconstructie fungeert als warmtebuffer: overdag slaat de constructie de warmte op en wanneer het ‘s avonds afkoelt zal de warmte geleidelijk worden afgegeven.
XPS-platen
Harde geëxtrudeerde polystyreenplaten worden gemaakt van restproducten uit aardolie. Ze hebben een gesloten celstructuur en zijn bijzonder drukvast.
PIR-platen
De polyisocyanaat-isolatieplaat is de opvolger van de PUR-plaat die slechte brandtechnische eigenschappen heeft. De platen zijn meestal bekleed met een dampdichte laag.
Het omgekeerd plat dak
Bij deze methode gaat men nog een stapje verder dan het traditioneel warm plat dak. De isolatie wordt nu op de waterkerende laag gelegd zodat ook deze beschermd zit binnen de isolatieschil. Een balastlaag van grind, hout of tegels zal de isolatie beschermen. Deze isolatiemethode wordt vaak toegepast bij een dakterras, balkon en platte daken die frequent belopen worden. Het spreekt dan ook voor zich dat de gekozen isolatie drukvast en weersbestendig moet zijn. Harde geëxtrudeerde polystyreenplaten (XPS-platen), polyisocyanaat isolatieplaten en harde geëxpandeerde polyurethaanplaten (PUR-platen) worden hier het vaakst gebruikt.

Isolatie plat dak laten uitvoeren
Zoals u vast al gemerkt hebt, is een plat dak isoleren geen sinecure. Bij een verkeerde plaatsing, is de kans op vochtproblemen erg groot, wat ervoor kan zorgen dat de volledige dakconstructie moet vernieuwd worden. Overweegt u een isolatie voor uw dak, neem dan vrijblijvend contact met ons op voor een goed advies.